уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Интервю по БНР - Пловдив с главния редактор на вестник „Пловдивски университет“

Интервю по БНР - Пловдив с главния редактор на вестник „Пловдивски университет“

Петстотният юбилеен брой на вестник „Пловдивски университет“ излезе от печат и с него периодичното академично издание отбелязва 37 години от съществуването си. 

Заради ковид-обстановката замисленото литературно четене с писатели и поети, възпитаници на университета, няма да се състои, съобщи за Радио Пловдив главният редактор Тильо Тилев. Затова пък юбилейното издание е два пъти по-голямо от обичайното и събира в 28 страници лица и от миналото, и от настоящето на вестника.

Той продължава да се разпространява на хартия, като от 2004-та година насам всички броеве се публикуват и в електронен формат на сайта на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Първият брой на академичния вестник излиза през февруари 1983 година. Тогава главен редактор е журналистът Георги Райчевски. След него кормилото му поемат писателят и бивш евродепутат Емил Стоянов, следван от Илиян Александров. От 28 години главен редактор е поетът Тильо Тилев.

„С времето вестникът се променя“ – разказва той. И допълва: „Радостното е, че всички редактори и хората, които са писали във вестника, са се опитвали да избягат от общоприетото клише на времето. И вестникът има своя физиономия още от началото и до днес“. 

По думите на Тильо Тилев, нивото през годините е било много високо. Той посочва, че от университетския вестник са започнали журналистическия си път немалко имена в медиите и в момента. В него са публикували първите си стъпки в поезията и прозата и много известни вече поети и писатели, а изданието продължава да поддържа ежегодния си литературен конкурс, който открива нови таланти.

„Моята мечта е координатната система, в която върви вестникът, да е плюс безкрайност и докато го има университетът, да го има и вестникът“ – си пожелава главният му редактор.

Цялото интервю:

 

Вестник "Пловдивски университет" - брой 500

 

Тильо Тилев - главен редактор на вестник "Пловдивски университет"

 

Вестник "Пловдивски университет" - 1 брой

 

Вестник "Пловдивски университет" - 1 брой

 

Вестник "Пловдивски университет" - 1 брой 

 

Из вестник "Пловдивски университет" - брой 500

 

Източник: https://bnr.bg

 

Последна промяна на 2020-11-18 11:37:44
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол