уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


    Начало » Новини » XXII национална научна конференция за студенти и докторанти (с международно участие) : „Музиката на словото“

XXII национална научна конференция за студенти и докторанти (с международно участие) : „Музиката на словото“

Студенти и преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски“ отбелязаха началото на новата учебна година със събитие през октомври. На 22 и 23 октомври се проведе Двадесет и втората национална научна конференция за студенти и докторанти (с международно участие) под наслов: „Музиката на словото“. Ежегодната конференция, организирана от Филологическия факултет и Лингвистичния клуб „проф. Борис Симеонов“, тази година беше посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков. В събитието се включиха 53-ма участници (докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми) от български и чуждестранни висши училища и институти (СУ, ПУ, ШУ, ЮЗУ, ИБЕ при БАН, Мелитополски държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ – Украйна, Университет в Крагуевац – Сърбия).

Откриването на конференцията премина с поднасяне на приветствия към участниците и организаторите от проф. Теменужка Йовчева – зам.-ректор по научноизследователска и издателска дейност и декана на Филологическия факултет доц. Константин Куцаров. Доц. Красимира Чакърова пожела успех на участниците в Двадесет и втората научна конференция на факултета.

Заседанията по секции преминаха с нужната дистанция, предвид епидемологичните мерки, както и с включени дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници презентираха научните си идеи. Докладите бяха оценявани от две национални журита (по езикознание и литературознание).

Културното събитие на конференцията събра участниците на среща с доц. д-р Владимир Янев – дългогодишен преподавател в университета, любимец на поколения студенти филолози, изтъкнат литературен изследовател и забележителен пловдивчанин. Колеги на доц. Янев представиха кратък филм посветен на него по случай неговата 70-годишнина.

Двудневната конференция приключи с награждаване на отличилите се участници и представяне на втория брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната XXI-ва национална конференция.

Началото на пловдивския научен форум е поставено в далечната 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова, като постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина. Традиционен съорганизатор на събитието е студентско-докторантският Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“, който тази година празнува своя 20-годишен юбилей (https://blogs.uni-plovdiv.net/lingvclub_slovo/).

 

 

 

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2020-10-30 18:13:34
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Телефакс: 032/628 390

Технически проблеми: 032/261 305

БУЛСТАТ: 000455457

Перимед

Перимед лого
2020 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол