уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Центърът за руски език и култура отпразнува 10 години

Центърът за руски език и култура отпразнува 10 години

Центърът за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски» е открит на 3 юни 2010 г. като част от международен културен проект за партньорство между фонд „Русский мир“ и водещи световни образователно-просветителски структури.

За 10-годишната си история Центърът за руски език и култура се превръща в:

  • информационна система с достъп до обширни масиви от учебна и научна информация от Русия;
  • център за обучение по руски език и култура с помощта на съвременни методически практики;
  • творческа площадка за провеждане на хуманитарни инициативи с участието на студенти и ученици;
  • център за междукултурен диалог и за подготовка на представителни делегации от пловдивски студенти русисти за участие в международни школи, фестивали и научни форуми.

Сред най-ярките инициативи на Руския център е Международният научно-практически семинар по превод за студенти русисти „Обучение по преводаческо майсторство“. Единственият по рода си младежки форум в европейската академична практика е съвместен проект на Пловдивския университет и Фонд „Русский мир“ и се реализира от Центъра за руски език и култура със съдействието на Катедрата по руска филология на Университета.

Младежкият форум заема важно място в академичния календар на Пловдивския университет през последните девет години и е запазена марка и емблема на Центъра за руски език и култура. Семинарът обединява младите бъдещи преводачи на прага на професионалната им кариера и се радва на нестихващ интерес. За почти 10-годишната си история събитието се нарежда сред утвърдените форуми, насочени към разпространението на руския език и култура, подкрепяни от фонд „Русский мир“.

За деветте издания на форума сертифицирано обучение, признато в Европа,  са преминали 426 участници – представители на повече от 12 европейски държави, както и студенти българисти от Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“.

Програмата на семинара традиционно включва лекции, майсторски класове и практикуми на изтъкнати руски и български специалисти в областта на превода. Сред лекторите на семинара са: руските писатели Борис Евсеев и Анатолий Корольов, поетесата Надя Кондакова, проф. д.ф.н. Валерий Ефремов от Руския държавен педагогически университет „А.И. Херцен“ в Санкт Петербург, проф. д.ф.н. Григорий Токарев от Тулския държавен педагогически университет „Л. Н. Толстой“, доц. д-р Олга Василиева, преподавател в Държавния институт за театрално изкуство (ГИТИС) и Държавния институт по кинематография (ВГИК) в Москва.

Своят безценен принос за успешното провеждане на форума почти една декада имат и българските преводачи, учени и преподаватели: Валентина Радинска, Иван Тотманов, Надя Попова, д-р Марианна Конова – Трети секретар и правителствен преводач към Посолството на Република България в Русия, проф. д-р Галина Шамонина – главен сектерар на ВСУ „Черноризец Храбър“, доц. д-р Юлиана Чакърова – завеждащ Катедрата по руска филология на ПУ „Паисий Хилендарски“, преподавателите в Катедрата по руска филология на ПУ „Паисий Хилендарски“ – доц. д-р Майя Кузова, доц. д-р Атанаска Тошева, гл. ас. д-р Милена Стойкова, гл. ас. д-р Наталия Христова, Таня Атанасова, Илонка Георгиева, Рада Чобанова, както и колеги от катедрите по руски език и Руските центрове в България.

По случай 10-годишнината от създаването на Центъра за руски език и култура Пловдивският университет е удостоен с медал на Фонд „Русский мир“.

Ръководството на Университета изразява благодарност към Фонда за получената награда и цени високо дългогодишното ползотворно сътрудничество на Руския център с всички партньорски организации.

Интервю с доц. д-р Надя Чернева, ръководител на Центъра за руски език и култура на Пловдивския университет, за фонд „Русский мир“ може да прочете тук: https://russkiymir.ru/publications/273275/.

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2020-06-03 17:29:37
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол