уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Посланикът на Република Кипър беше гост на ежегодното разрязване на Васильовата пита в ПУ

Посланикът на Република Кипър беше гост на ежегодното разрязване на Васильовата пита в ПУ

На 08.01.2020 г. студентите и преподавателите от Сектор „Новогръцки език” към Катедрата по общо езикознание и история на българския език и многобройните им гости се събраха за поредна година около новогодишната пита в Бистро f10. Събитието за разрязването на Васильовата пита с пара според гръцкия обичай и този път бе съпроводено с музика, празнично настроение, аромати на коледни гръцки сладки и вълнение.

Сред гостите отново бяха заместник-деканите на Филологическия факултет, а с присъствието си тържеството почетоха Н.Пр. Посланикът на Република Кипър г-н Мариос Кундуридис, а от Посолството на Р. Гърция Първият съветник г-н Маркос Триполитакис и Завеждащият консулската служба г-н Йоргос Краняс.

От името на Ректорското ръководство организаторите, участниците и гостите поздрави заместник-ректорът проф. д.п.н. Румяна Танкова, а проф. д-р Стойна Пороманска припомни моменти от 17-годишната история на пловдивската неоелинистика.

Студентите, изучаващи новогръцки език, разказаха за същността на обичая „Василопита” и изнесоха рецитал от коледно-новогодишни стихове на гръцки и български език, както и на кипърски диалект, с което впечатлиха силно присъстващите.

Гръцкият лектор К. Кирицопулос представи традиционното разпукване на нара, по зърната на който гърци и кипърци гадаят за благоденствието през новата година.

От гр. Серес пък долетя празничното видеообръщение на поета Стелиос Саривасилис до неоелинистите и всички приятели на новогръцкия сектор.

Преди разрязването на трите новогодишни пити от ВИП-гостите, завършилият специалност „Балканистика” в ПУ отец Димитър Кирев прочете традиционната молитва за хляба.

Радостта на представителите на дипломатическите мисии от гостоприемството и хубавото преживяване бе видна в думите им. С тях те потвърдиха желанието си да подкрепят и в бъдеще инициативите на неоелинистите и да си сътрудничат с академичната общност на Пловдивския университет. Специална благодарност отправиха към проф. Пороманска, почетен доктор на Пловдивския университет, за дългогодишните й усилия за разпространението на новогръцкия език и култура в България и за взаимното опознаване на народите на трите страни.

 

 

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2020-01-10 10:35:16
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол