уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Проф. д-р Румен Младенов откри академичната учебна 2019/2020 г.

Проф. д-р Румен Младенов откри академичната учебна 2019/2020 г.

Петдесет и деветият випуск на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стартира начело с новия ректор на университета проф. д-р Румен Младенов.

„Това е ново начало както за над 3000 първокурсници, голяма част от които сега са в тази зала, така и за мен“, сподели в словото си новоизбраният ректор.

На официалното откриване на академичната 2019/2020 г. присъстваха заместник-министърът на образованието и науката г-н Петър Николов, заместник-областният управител на област Пловдив г-жа Евелина Апостолова, заместник-кметът на Район „Централен“ в Пловдив инж. Тошо Пашов, председателят на общото събрание на Пловдивския университет проф. д-р Асен Рахнев, както и Антон Баев – писател, поет, журналист и възпитаник на университета.

 

 

„Ако преди време висшето образование се възприемаше като необходимост за успешна кариера и добър живот, мисля, че днес то има съвсем друга функция, а именно – да прави хората свободни. Образованието е единственото нещо, което позволява на човек да взима самостоятелни и мотивирани решения във важни моменти от живота си и да понесе отговорността за тях“, каза още проф. Младенов. Той призова новопостъпилите студенти към съвместни усилия за изграждането на положителен имидж на българското образование.

„Днес е празник за младите хора, преподавателите и служителите от Пловдивския универститет, които ден след ден създават бъдещето на България, бъдещето на нашите деца и на общностите, в които живеем", посочи в приветствието си към студентите заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов.

 Получени бяха поздравителни адреси от областния управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, както и от началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов.

В приветствието си към студентите и преподавателите пловдивският поет и възпитаник на университета Антон Баев се позова на цитат от мъдреца Лао Дзъ: „Пътят е съществувал преди Небето и Земята и не Целта е Цел, а Пътят“. Той посочи, че дори Библията нарежда Пътя преди Истината и Живота, преди Небето и Земята. Антон Баев пожела успех на първокурсниците по Пътя на знанието.

Церемонията по откриване на академичната година традиционно включваше и ритуала по предаване на университетските символи от абсолвентите на първокурсниците – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, ключа и знамето на университета.

Финалът на програмата бе увенчан от изпълнението на университетската музикална формация „Жарава“ с художествен ръководител Владимир Величков.

Във връзка с откриването на новата академична учебна година проф. д-р Румен Младенов сподели виждането си за развитието на университета и предизвикателствата, които стоят пред него и младите студенти:

 

 

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

 

Одобрил: Веселина И. Балтова; Последна промяна на 2019-10-10 17:14:17
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол