уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Пловдивски студенти съчетават фънк музиката и родния фолклор

Пловдивски студенти съчетават фънк музиката и родния фолклор

Mомчетата и момичетата заснеха първия си видеоклип из няколко от най-популярните локации в града

Студентите на Пловдивския университет от специалностМузикасформираха първата университетска група. Формацията носи иметоЖарава“ и обединява съвременната музика с българския фолклор по лек и елегантен начин, така че да подтикне младото поколение да се върне обратно към корените си.  В песента, която е кавър на популярнатаЧичовите конье, момчетата и момичетата съчетават фънк лятно звучене с български фолклорни инструменти и гласове. Гъдулка, тъпан, клавир, гайда и барабани обогатяват модерната музика, а гласовете на трите певици ще ви накарат да настръхнете.

 

„Жарава“ се появява по идея на Владимир Величков, преподавател в ПУ. Той разказа за Капана.Бг, че има много талантливи млади музиканти, на които преподава, но това някак не било достатъчно. Така, не след дълго, се сформирала и групата, която преди по-малко от 24 часа засне и първото си видео към песента „Чичовите конье“.

„Във видеото обхванахме емблематични за Пловдив места. Снимахме на надписа PLOVDIV 2019 на стълбите на Каменица, на Рахат тепе по залез слънце, пред бирария „Котка и Мишка“ в Капан, а на финала бяхме на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина“, заяви Величков. Освен музикантите, в продукцията се включиха и народни танцьори, които заиграха по павираните улици в квартала на творческите индустрии. В момента тече обработка на самото видео, което ще бъде факт съвсем скоро. 

Макар идеята да е чудесна, реализацията на подобен проект изобщо не е лесна задача. Организаторите споделиха, че са много благодарни на Пловдивския университет, който е поел разходите по заснемането на видеото, което ще ви покажем веднага след като стане реалност.

 

 

Одобрил: проф. Р. Танкова; Последна промяна на 2017-07-19 08:54:39
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол