уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Условия и документи за кредитиране на студенти и докторанти

Условия и документи за кредитиране на студенти и докторанти

На основата на сключен типов договор за кредитиране на студенти и докторанти  между Министерството на образованието и науката и следните банки - Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Българо-американска кредитна банка АД, Инвестбанк АД, „Обединена българска банка“ АД, Първа Инвестиционна Банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, Юробанк България АД  от учебната 2010/2011 година се въвежда студентско кредитиране. 

Кредитите се отпускат за целия или за част от периода на обучение съгласно учебния план за:

  1. Заплащане на таксите за обучение;
  2. Издръжка (правото на кредит за издръжка възниква при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението. Правото се ползва от родителя, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата родители - само от единия).

Лихвата по кредитите е годишна, фиксирана и не може да надхвърля 7 пункта. Кредитополучателят не дължи заплащане на такси, комисионни и други разходи, свързани с отпускането и управлението на кредита.

 

Размерът на кредитите за заплащане на таксите за обучение се формира въз основа на дължимите такси за срок, равен на оставащия срок на обучение на кредитополучателя съгласно учебния план на съответната специалност и образователно-квалификационна или образователна и научна степен.  Усвояването на отпуснатия кредит се осъществява чрез преводи по банковата сметка на висшето училище или научната организация в срок, определен в договора за кредит, но не по-късно от последната дата за заплащане на таксата за обучение за съответния семестър.

Размерът на кредита за издръжка се формира като сбор от семестриалните издръжки за срок, равен на оставащия срок на обучение на кредитополучателя съгласно учебния план на съответната специалност и образователно-квалификационна или образователна и научна степен. Семестриалната издръжка е равна на минималната работна заплата, умножена по броя на месеците през съответния семестър. Кредитът за издръжка се усвоява чрез преводи по сметка на кредитополучателя в началото на всеки семестър съгласно договора за кредит.

Студентите и докторантите, които имат желание да сключат договор за студентски кредит с посочените банки, трябва да представят в банката:

 

Средствата за таксата, дължима за първия семестър на първата година от обучението за придобиване на съответната образователно-квалификационна или образователна и научна степен, се възстановяват по сметка на кредитополучателя в тридневен срок след представяне на документ, удостоверяващ, че е платена таксата за обучение.

 

 
 
 
Последна промяна на 2023-11-16 17:09:42
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол