уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. проф. Козлуджов за в-к "Марица"...

проф. Козлуджов за в-к "Марица"...


Летящите професори се стопиха до 10%

Автор: Деляна ЛУКОВА
22.04.2014   |   11:38  

Летящите професори  се стопиха до 10%

Снимка: Проф. Запрян Козлуджов

Какъв е процентът на професорите номади, много от които крепят акредитацията поне на два университета. Ощетява ли се качеството на образованието с т.нар. прелитащи професори или външните преподаватели обогатяват опита на студентите по избраната от тях специалност. Законът изисква поне половината от аудиторните и практическите занятия да се водят от хора на основен трудов договор. За разлика от масовата практика за размяна на професори и доценти между държавните и частните висши училища допреди три-четири години, днес хабилитираните лица, които се подписват на повече от едно място, е сведена до приличните 10-15 на сто. Поне такива са данните, предоставени от вузовете под тепетата.


От 617 души преподавателски състав в Пловдивския университет, едва 13 са хората на втори трудов договор. 10 са в юридическия факултет и 3 - в икономическия. “Имаме много добро кадрово обезпечаване, което личи и от оценката в рейтинговата система. Пир нас няма лавинообразно нарастване на броя на доцентите и професорите, каквото се наблюдава при някои други университети”, коментира ректорът проф. Запрян Козлуджов.


Под 10 на сто външни преподаватели отчита и Аграрният университет. “В направления като растениевъдство сме на първо място според рейтинга, така че няма откъде да взимаме преподаватели. В бакалавърските програми почти нямаме външни лектори, само в някои магистърски”, поясни ректорът проф. Христина Янчева. Под 10 на сто са преподавателите на втори трудов договор и в Медицинския университет. Всички 163-ма професори и доценти в пловдивския филиал на Техническия университет са на основен трудов договор, сочи справката. “Събрах колегите и им препоръчах да не си даваме опита при тази жестока конкуренция между университетите. Всички са на основен трудов договор”, заяви ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Милчо Василев. Проверка на “Марица” показа, че и в частните колежи броят на летящите професори и доценти не надвишава 15 на сто от общия преподавателски състав. “След като през 2011 година ни преобразуваха във висше училище, трябваше да осигурим свои преподаватели и го направихме. Българското законодателство обаче е дълбоко погрешно да забранява работата на повече от две места. Външните преподаватели дават друга визия. Отричам наслоеното обществено мнение, че това е вредно и се отразява негативно на качеството. Напротив. Те се стараят повече от тези, които са на сигурно, а от друга страна разширяват кръгозора на студентите. Висшистите трябва да имат богата обща култура”, категоричен е ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите проф. Димитър Димитров. За магистърската си програма по артмениджмънт той е поканил като външни лектори големият български художник Светлин Русев, медийният експерт Георги Лозанов и писателят, поет и драматург Стефан Цанев. От 184 лектори, гостуващите са 25.


Колежът по икономика и администрация също е на път да стане висше училище по сигурност и икономика, каза директорът му проф. Георги Манолов. От 71 преподаватели на основен трудогв договор, външните са 15 на сто. “Много се спекулира с понятието “хвърковати”. Колежът има договор с УНСС, където студентите могат да надграждат образованието си. 42 от общо 57-те преподаватели на Европейския колеж по икономика и управление са на основен трудов договор, уточни ректорът доц. Цветан Коцев. Колежът има споразумение с Варненския свободен университет, където студентите имат възможност да продължат обучението си.

Последна промяна на 2014-06-16 12:26:00
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол