уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Студенти от ЕЛСА Пловдив и Юридическия факултет на ПУ представиха възстановка на съдебен процес в Апелативен съд – Пловдив

Студенти от ЕЛСА Пловдив и Юридическия факултет на ПУ представиха възстановка на съдебен процес в Апелативен съд – Пловдив

Възстановка на наказателен процес се проведе на 9-ти ноември в препълнената зала №1 на Апелативен съд - Пловдив. Студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и членове на най-голямата международна асоциация на студентите по право ЕLSA влязоха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, подсъдими, свидетели и вещи лица.

Петчленният съдебен състав осъди на 7 и 8 години лишаване от свобода двама младежи, обвинени в грабеж на сумата от 6 лева и убийство на възрастен мъж. Бъдещите юристи участваха във възстановката на наказателно дело по действителен случай, разглеждан от Окръжен съд - Пловдив.

Подготовката за възстановката на съдебния процес отне повече от три месеца, като в нея студентите бяха подпомогнати от съдии от Пловдивския окръжен съд и Апелативен съд - Пловдив, както и от своите преподаватели по наказателен процес.

Студентите споделиха, че са научили много за същността на работата на магистратите и защитниците в съдебна зала, както и за спецификите на наказателния процес.

Докато студентският „съдебен състав“ се съвещаваше за изготвяне на своята присъда, присъстващите в съдебната зала изгледаха репортаж за герба на Апелативен съд - гр. Пловдив.

Възстановката на наказателния процес бе наблюдаван от десетки студенти, които споделиха, че са се почувствали като в криминален сериал и са допълнили познанията си по Наказателен процес. Специални гости бяха преподаватели от Юридическия факултет на Пловдивски университет, представители на Адвокатска колегия - Пловдив и други.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова поздрави студентите и каза, че се надява възстановката на реален съдебен процес да е дала практически знания и умения на бъдещите юристи, както на участниците, така и на зрителите в залата.Тя връчи грамоти на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и на ЕЛСА Пловдив за активно участие и отлично представяне на техните студенти във възстановката на съдебен процес.

Председателят на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова пожела успех на участниците и връчи грамота на всеки от тях.

Президентът на ЕЛСА Пловдив Диана Парпарова благодари на съдиите и преподавателите за помощта в реализирането на възстановката на съдебен процес и връчи плакети на председателите на Окръжен и Апелативен съд и на Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски“.


 

 

 

 

 

 

Последна промяна на 2023-11-10 16:49:22
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол