уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Schneider Electric подписа споразумение за сътрудничество с Пловдивския университет

Schneider Electric подписа споразумение за сътрудничество с Пловдивския университет

Партньорството обхваща катедрите от Физико-технологичния факултет

На 20-ти юли 2023 г., на церемония в Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, се състоя официалното подписване на споразумението за сътрудничество между компанията и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Партньорството ще обхване катедрите от Физико-технологичния факултет, като основен фокус ще бъдат избираеми дисциплини, водени успоредно в учебното заведение и Умната фабрика. Инициативата е част от програмата за устойчиво образование на Schneider Electric, глобален лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията. 

Споразумението, което влиза в сила на 1 август 2023г.,  беше подписано от Мартин Йорданов, управител на фабриката на Schneider Electric в Пловдив, и професор Невена Милева, заместник-ректор на ПУ, Проектна дейност. На събитието присъстваха представители на академичната общност и на компанията.

Фокусът на Шнайдер, като част от програмата за устойчиво образование е развитието на хората – взимаме бързи решения и имаме гъвкави политики, които се адаптират при отношенията между бизнеса и университета.“, сподели Мартин Йорданов, управител на фабриката на компанията в Пловдив. „Този тип партньорски отношения ще дадат на студентите от ПУ широк спектър меки умения и по-общ поглед над техния кариерен път и „човешките“ примери от практиката.“, допълни той.

Партньорството с Пловдивския  университет обхваща широк спектър от образователни дейности. Заниманията вече са заложени в учебната програма и се радват на огромен интерес. Близо 50 студенти ще могат да преминат през курсовете „Управление на процеси (Основи на лийн технологията)“ и „Енергиен мениджмънт и електрически апарати“.

„Ние търсим нов вид взаимоотношения с бизнеса, при които студентите се докосват до реалната работна среда, но и задържат своя интерес към успешно и отлично завършване. Този вид сътрудничество следва да подобрява цялостното преживяване от обучението, но и да предоставя нови, търсени от работодателя знания и умения – вярваме, че това ще се случи чрез Шнайдер.“, сподели професор Невена Милева, заместник-ректор на ПУ, Проектна дейност. „Ние даваме основата и посоката на младите кадри, а ваша е отговорността да им дадете бизнес контекст какви са възможностите за тяхната професионална реализация.“, допълни тя.

С официалното подписване на споразумението бяха набелязани и първите конкретни стъпки по него. Компанията ще инвестира в изграждането на споделени работни пространства с цел да стимулира екипната работа между студентите.


За Schneider Electric:

Целта на Schneider е да даде възможност на всички да се възползват максимално от енергията и ресурсите на планетата за постигането на напредък и устойчивост за всички. Ние наричаме това Life Is On.

Нашата мисия е да бъдем вашият дигитален партньор за устойчивост и ефективност.

Ние управляваме дигиталната трансформация чрез интегриране на водещи в световен мащаб процеси и енергийни технологии, облачни платформи, контрол, софтуер и услуги през целия жизнен цикъл за осъществяването на интегрирано управление на компании, домове, сгради, центрове за данни, инфраструктура и промишлени сектори.

Ние сме най-локалната от глобалните компании. Поддръжник сме на отворените стандарти и екосистемите за партньорство, които приемат и се вдъхновяват от нашите споделени смислени цели и ценности за приобщаване и овластяване.

Schneider Electric присъства в България от 1990 г. чрез марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 г. се сливат в едно търговско представителство. През 1998 г. Schneider Electric основава свое дъщерно дружество в София – Шнайдер Електрик България ЕООД. През 1999 г. компанията купува обособена част от завода за електроапаратура в гр. Перущица.

През 2007 г. Schneider Electric открива нов завод в гр. Пловдив, като основната му насоченост е производство на прекъсвачи. Инвестицията е в размер на 22 милиона евро и включва застроена площ и нови производствени мощности. Производството на Schneider Electric в България е от изключителна значимост за развитието на компанията в глобален мащаб.

През 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получи Smart Factory сертификат – най-високият вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Фабриката у нас е една от най-големите и модерни производствени бази на компанията в Европа  и става първата и единствена Smart Factory на Schneider Electric за цяла Източна Европа. Над 65% от процесите в нея са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии. Със сертификата заводът Schneider Electric в България се превръща в демонстрационен Smart Factory център за 14 държави. 

През юни 2022 г. Schneider Electric направи мащабна инвестиция в разширение на Умната си фабрика в гр. Пловдив. Тя обхваща разширение на сградата на завода с 3000 кв. м и увеличение на производствените мощности. Ще бъдат създадени три нови производствени линии за автоматични прекъсвачи, с които общият обем на продукцията на компанията у нас ще нарасне с близо 30%.

Последна промяна на 2023-07-21 11:34:00
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол