уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. ПУ „Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан със званието Доктор хонорис кауза

ПУ „Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан със званието Доктор хонорис кауза

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ удостои проф. Пиер Монсан от Университета за приложни науки в Тулуза със званието Доктор хонорис кауза. Ученият е в Пловдив за участие в конференцията: „Биотехнологиите за персонализирана медицина“, посветена на първия етап от изпълнението на научната програма на Центъра по компетентност ПЕРИМЕД.

Заслугите на проф. Пиер Монсан за науката и конкретно за най-голямото висше училище в Южна България бяха представени от проф. д-р Илия Илиев от Биологическия факултет в присъствието на ректора на университета проф. д-р Румен Младенов, заместник-ректорите: проф. д-р Теменужка Йовчева, проф. д-р Невена Милева, проф. д-р Станимир Кабаиванов и доц. д-р Борян Янев, декана на БФ проф. д-р Соня Костадинова, членове на Академичния съвет, преподаватели и гости. Присъства и доц. д-р Мария Стоянова - председател на Общото събрание на ПУ „Паисий Хилендарски“.

За мен е огромна чест да участвам в тази вълнуваща церемония по удостояването на проф. Пиер Монсан за Доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски“, каза проф. Илия Илиев като изтъкна за вълнението си както професионални, така и лични причини.

Мисля, че най-краткото и съдържателно представяне на проф. Монсан е за учен, чийто научни постижения допринесоха и допринасят за по-качествен живот на всички хора, каза проф. Илиев. И добави, че определението му като човек е за личност с каузи в живота и отдаденост едновременно към младите студенти и науката, която решава значими и фундаментални приложни задачи, човек - вдъхновител и с проницателен поглед далеч в бъдешето.

Проф. Пиер Монсан работи 44 години като преподавател в Университет за приложни науки в Толуза, има 250 научни публикации, издал е 3 книги и е защитил 65 патента в сферата на ензимната катализа, производството на ензими, пречистване, мобилизиране и приложение, скрининг, структурна характеристика и молекулен дизайн. Основател е на редица компании за широкомащабно производство на достъпни и високо качествени клетки за клинични изпитания.

Като основание за присъждането на проф. Монсан на почетното звание Доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Илиев изтъкна, че това е човекът, който е причината биологичната наука в България и в частност в пловдивското висше училище да се развие и доближи до най-съвременните образци на молекулярната биология. Паралелно с този си принос, той е осигурил и достъп на наши учени до лаборатории и научни звена в чужбина, с което е подпомогнал тяхното професионално и кариерно израстване.

Самият проф. Монсан благодари за оказаната чест и подчерта, че има силна връзка с Пловдивския университет. След като получи от ректора – проф. д-р Румен Младенов, инсигниите, които придружават титлата – плакет и грамота, проф. Монсан изнесе академична реч, свързана с научните му интереси и разработки.

Всички снимки от събитието в ГАЛЕРИЯ.

Последна промяна на 2023-11-02 12:58:01
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол