уеб достъпен сайт български език английски език
    Начало » Събития » XXIII национална научна конференция за студенти и докторанти „Слово и идеологии“

XXIII национална научна конференция за студенти и докторанти „Слово и идеологии“

На 20 и 21 май 2021 г., в навечерието на Деня на на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в град Пловдив ще се проведе Двадесет и третата национална научна конференция за студенти и докторанти (с международно участие) под надслов: „Слово и идеологии“. Тя е посветена на 200-годишнината от рождението Георги С. Раковски и е организирана от Филологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“. В събитието ще се включат 50 участници (докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми) от български и чуждестранни висши училища и институти (СУ, ПУ, ШУ, ВТУ, МУ – Пловдив, Университет в Крагуевац – Сърбия, Бакински университет - Азербайджан). Докладите ще бъдат оценявани от две национални журита (по езикознание и литературознание).

Конференцията ще бъде открита с церемония в 6. ауд. на ПУ „Паисий Хилендарски“ (Ректорат, 1. етаж). От 11 часа започват заседанията в двете секции, които продължават до 17 ч. Вечерта от 17:30 ч. в 10. ауд. предстои културно събитие – литературна среща с писателя Йордан Велчев на тема „Раковски и Балканите“.

На следващия ден заседанията по секции продължават. Включени са и дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници ще презентират научните си идеи. В 16:00 ч. в 10. дуд. ще бъде проведена церемония по награждаване на отличилите се участници. Ще бъде представен и третият брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната XXII-ра национална конференция.

Началото на пловдивския научен форум е поставено в далечната 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова, като постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина.

Валидност до: 2021-05-22; Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2021-05-18 16:32:04
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Телефакс: 032/628 390

Технически проблеми: 032/261 305

БУЛСТАТ: 000455457

Перимед

Перимед лого
2020 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол