уеб достъпен сайт български език английски език
    Начало » Събития » Международен майсторски клас на ЦЕРН в България

Международен майсторски клас на ЦЕРН в България

 


Международен майсторски клас на ЦЕРН в България ще се проведе на 26 март 2020 г. в зала Компас от 10 ч.

            През 2020 г. българските ученици отново са поканени да участват в Международен майсторски клас на ЦЕРН в България.

Физико-технологичният факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ е съорганизатор на събитието съвместно с ЦЕРН и още три научно-образователни института от страната – Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”. Този проект се осъществява с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации и със съдействието на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG).

            Това е ден за научни изследвания за учениците на възраст от 15 до 19 години, които ще могат активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците ще извършват измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видео-конференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

            На 26 март 2020 г. Физико-технологичният факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”  ще бъде домакин на едно от събитията в рамките на проекта, в което 30 ученици от гр. Пловдив ще имат възможност да се потопят във физиката на елементарните частици.

 

Подробна програма на събитието е достъпна на: https://indico.cern.ch/event/881078/

Одобрил: проф. д-р Теменужка Йовчева; Последна промяна на 2020-03-25 10:53:23
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Телефакс: 032/628 390

Технически проблеми: 032/261 305

БУЛСТАТ: 000455457

Перимед

Перимед лого
2020 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол