уеб достъпен сайт български език английски език
    Начало » Събития » Премиера на книгата "Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания" от доц д-р Владимир Янев

Премиера на книгата "Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания" от доц д-р Владимир Янев

На 12-ти декември /четвъртък/ от 18:00 ч. ще се състои премиера на книгата „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ от доц. д-р Владимир Янев в 8 аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

 

„МЕЖДУ 12 и 12“

Владимир Янев е сред високите литературни имена в последните няколко десетилетия. Литературен критик и историк, преподавател, поет и есеист, преразказвач на дузина литератури, писател с неочаквано и в повечето случаи провокативно мислене при посланията си. Автор е на множество книги с научни изследвания на българската литература.

„Между 12 и 12“ е определил като „фрагментарни разказвания“, очевидно липсващ жанр, но пък негов си. Янев е превъзходен разказвач на литератури, които не само познава, но е и опитомил чрез любовта си – един Малък принц сред Голямата световна литература. Любимото му литературно пространство е неизбродимата Гора от най-стари времена, през Античността, Средновековието, Ренесанса до великата Руска и Западноевропейска литератури, а в тоя контекст блестят любовите му към българската класика и съвременност. В един тих и задълбочен разговор с титаните на художествената мисъл!

Той наистина живее в Гората на литературата – общува основно с високите дървета, но не пропуска и пошушванията на ниските, че и на храстите. Така пресъздава Живота на литературите… Облажавам всеки, който за първи път ще чете тези му разпилени „фрагментарни разказвания“… Хич даже не са разпилени!

Георги Янев

 


 

Странното заглавие „Между 12 и 12“ е предизвикано от стихотворението на австрийката Илзе Айхингер:

Рисунка на умрелите в дълбокото риби,

в дванайсет нарисувана на белия зид,

в дванайсет вече изтрита от белия зид,

от клисаря, дошъл да затвори вратите.

Никой не я е видял.

Владимир Янев е убеден, че духовно зрящите са способни да видят същностното в кратковремието на живеенето. За автора това същностно е свързано с четенето и писането, с обичта към великите творци и достойните хора. Неговите експресивни фрагментарни разказвания представят създаденото от Пушкин, Достоевски, Чехов, Бунин, Горки, Блок, Маяковски, Хлебников, Пастернак, Манделщам, Ахматова, Бродски и редица други руски писатели. Интригуващи са размишленията на дългогодишния преподавател по българска литература за Ботев, Яворов, Гео Милев, Фурнаджиев, Лилиев, Далчев и лириците от следващите генерации, за литературните критици и мислители. В есеистичната проза на Владимир Янев се съпреживяват завещанията на древногръцките и древноримските творци, на средновековните арабски поети, творенията на модерните автори от ХХ век.

В тази книга авторът представя своите герои, включвайки и себе си като субект, възприемащ литературата като изкупление.

ИЗДАТЕЛСТВО „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“

Валидност до: 2019-12-12; Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2019-12-10 09:12:05
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Телефакс: 032/628 390

Технически проблеми: 032/261 305

БУЛСТАТ: 000455457

Перимед

Перимед лого
2020 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол