уеб достъпен сайт български език английски език
    Начало » Събития » Съхранението на българския език и родовата памет по света - Бачковски манастир

Съхранението на българския език и родовата памет по света - Бачковски манастир

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“

Под този надслов Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)  със съорганизатор ПУ „П. Хилендарски” и Министерството на образованието и науката организира своята годишна конференция.

 

Време и място на провеждане: 27- 28 юли 2019 г., гр. Пловдив, „Рамада хотел -Тримонциум”, зала „Амбасадор” – начало 9.30 ч. Приложена е програма.

Официални гости на Конференцията ще бъдат:

Г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България

Г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България

Г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката

Г-жа Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката

Г-н Димитър Бербатов – основател на Фондация „Д. Бербатов”, инициатор на проекта „Успелите деца на България”

За 12–ти път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и да набележи новите си приоритети  за бъдещето, които асоциацията ще осъществява заедно с държавните институции за успешното обучение на децата на България зад граница.

Конференцията се осъществява с партньорството на МОН и на ПУ „П. Хилендарски”, който гостоприемно осигурява организирането и провеждането на събитието в гр. Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.

Над 120 представители на българските училища зад граница ще пристигнат от цял свят в Пловдив, за да се срещнат и споделят своя опит. Заедно  да определят новите си задачи, да научат новите моменти, които правителството предвижда за образованието по български език, история и география на България в училищата зад граница, да присъстват на обучителните семинари за преподавателите и да се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена в чужбина.

За първи път в  авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

Ще бъдат споделени и добри практики за развиване на творческия потенциал на децата от  проектите „Азбуката – това сме ние“ на АБУЧ и проектът „За буквите“ на Читалище „Алеко Константинов - 1954“ – Пловдив.

 

Благодарение на Пловдивския университет до момента за учителите в чужбина са проведени три квалификационни курса в България, по един в Белфаст и Франкфурт. Студенти от университета провеждат стажантска  практика в съботно-неделни училища в Испания, Италия, Англия, Гърция и Австрия. Преподаватели от чужбина се включват в обучението на студенти от Педагогическия факултет чрез лекции и тренинги.

От създаването си през 2007 г. досега, успехите на Асоциацията на българските училища в чужбина допринасят за съхранението на националното съзнание на децата на България по света, за свързването с родния език и родова памет.

Сред постиженията на АБУЧ трябва да се споменат:

Въвеждането на програмата на МОН „Роден език и култура зад граница”, Постановление 334 и Постановление 90 на Министерския съвет, с които обучението по български език, история и география на България в чужбина стана част от образователната система на България.

Утвърждаването на българския език в  образователните системи на редица щати на САЩ, където бе въведено признаването на Сертификат, удостоверяващ владеене на ниво по български език като чужд и това дава предимства за прием в колежи, университети и при наемане на работа.

Подаване на Петицията на АБУЧ в Европарламента и нейното придвижване в Парламентарна зала  за осигуряване на статут на т.нар. „малки езици”, сред които е и българският. Това дава предимства в страните-членки на ЕС при кандидатстване в колежи и университети така, както това е възможно за английския, френския, немския, испанския и др. всепризнати вече езици.

Дейността на АБУЧ включва провеждането на редица международни форуми и конференции по целия свят, с цел да се ангажират не само институциите в България, но и образователните институции на другите страни, в които българските общности развиват с помощта на България образователна дейност по роден език и култура. Такива досега са проведени в гр.Мадрид и гр. Малага, Кралство Испания; в гр. Чикаго, САЩ; в гр.Виена, Австрия; гр. Лондон и Белфаст, Великобритания; в гр. Париж, Франция; в гр. Франкфурт, Германия; в гр. Ларнака, Кипър. Представители на АБУЧ участват и в среща в Европейския парламент в Брюксел, Кралство Белгия, на тема, свързана с дейността на българските общности по света.

Голяма част от дейността на АБУЧ е свързана и с пряката помощ на Българската православна църква, с чието съдействие се осъществяват обучителни семинари в българските манастири - Рилски, Троянски, Бачковски. Делегация на АБУЧ, водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, посети Светите места в Йерусалим.

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и без партийни пристрастия,  с държавните институции като Парламента, кабинета на Президента и Вицепрезидента, МОН, МВнР, ДАБЧ, БПЦ, Синдиката на българските учители, Омбудсмана на Република България, с българските евродепутати, с другите неправителствени организации и сдружения, с българските издателства и др., за да бъде България едно цяло  - не само в географските си граници, а и с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти – Българските училища в чужбина.

Управителен съвет на АБУЧ

П.С. Приложена е програма на мероприятията, в които АБУЧ участва или организира в периода

25-28 юли 2019 г

 

 

25.07.2019

 

БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

 

Еднодневен обучителен семинар в БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“, организиран от центъра за образователни инициативи „Двери“ и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

 

12:00 - „Християнските празници и добродетели в училище“, д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

 

 

 

26.07.2019

 

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

 

гр. Пловдив, х-л „Тримонциум“, конферентна зала „Проф. арх. Йолов“

 

13:00 – 15:00 - Регистрация за Общото събрание на АБУЧ

 

15:00 – 17:30 - Общо събрание на АБУЧ – зала „Проф.арх. Йолов“

 

18:30 – 20:30 - коктейл - Регионален етнографски музей, с участието на група „Жарава“ и фолклорен квартет „Станимака“ гр.  Асеновград.

 

20:30 – вечеря - свободна консумация в ресторант „Рахат тепе“ на „Небет тепе“.

 

 

27.07.2019

 

гр. Пловдив, хотел „Тримонциум“, зала „ Амбасадор“

 

8:30 – 9:30 - Регистрация за конференцията

 

9:30 – 10:30 - Официално откриване на конференцията „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“.

 

10:30 – 12:00 - Презентация на МОН - Новата национална програма – обучение на преподаватели и училищни ръководители от българските училища в чужбина.

 

Презентация на ДЕО – Електронни ресурси за обучение и тестиране на знанията по български език като чужд език.

 

12:00 -13:30 – Обяд - свободна консумация в р-т “Кухнята на Рая“.

 

гр.Пловдив, х-л „Тримонциум“, зала „Пълдин“ и зала „Проф.арх.Йолов“

 

14:00 – 15:30 - курс за квалификация на учители от БНУ ПУ„Паисий Хилендарски“ (с присъждане на един кредит) – 1 част, съгласуван с МОН.

 

Педагогически средства за овладяване на българския език от деца билингви– проф. д.п.н РумянаТанкова, доц. д-р Елена Събева.

 

15:30 – 16:00 – Кафе пауза

 

16:00 – 18:30 - курс за квалификация на учители от БНУ ПУ„Паисий Хилендарски“ (с присъждане на един кредит) – 2 част, съгласуван с МОН.

 

19:30 – Вечеря от името на новия ректор на ПУ „ Паисий Хилендарски“, проф. Р. Младенов - зала „ Амбасадор“  х-л „Тримонциум“ с участието на хор „ Боили“ към ПУ „ Паисий Хилендаски“; La Familia Social Dance Center Plovdiv;  фолклорен квартет „ Станимака“ гр. Асеновград.

 

 

 

28.07.2019

 

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Ректорат, ауд. 6

 

9:00 – 10:30 - Кръгла маса с участието на експерти от МОН.

 

10:30 – 10:45 – Кафе пауза

 

10:45 – 11:00 - Езикови ресурси в интернет в помощ на българските училища зад граница на Института за български език към БАН - проф. д-р Светла Коева.

 

11:00 – 11:15 - "Дигитални ресурси в интернет пространството, създадени от Института за литература при БАН, в помощ на образователни програми и инициативи на българските училища и общности зад граница" доц. д-р Елка Трайкова, директор на Институт за литература.

 

11:15 – 11:30 - „История и цивилизации за 5-7 клас“ - д-р Валентина Александрова-Кирова и Сравнителни учебни листове за средновековната  българска, германска и английска история (триезично издание) - Маргарита Русанова и д-р Валентина Александрова-Кирова.

 

11:30 – 11:45 - География и икономика за 5 – 7. клас, учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина – съавтор- Валентина Найденова.

 

11:45 – 12:00 - Български език 2 клас- учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина -  автори - Веселина Семерджиева, Зорница Гоган, ръководител проф. д.п.н. Румяна Танкова.

 

Одобрил: Проф. д.п.н. Румяна Танкова; Последна промяна на 2019-07-29 11:40:02
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Телефакс: 032/628 390

Технически проблеми: 032/261 305

БУЛСТАТ: 000455457

Перимед

Перимед лого
2020 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол