уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Пловдивският университет ще си сътрудничи с Университета Тойо в Япония

Пловдивският университет ще си сътрудничи с Университета Тойо в Япония

Споразумение за подписване на меморандум за сътрудничество между ПУ „Паисий Хилендарски“ и Университета Тойо в Токио беше постигнато при официалната визита в България на проф. д-р Такемура, ректор на Университета Тойо. Визитата на японския професор се състоя в периода от 23-ти до 26-ти февруари.

Посещението на проф. Такемура продължава няколкогодишното ползотворно партньорство между Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет и Университета Тойо. През периода 2017-2018 г. ФИФ успешно осъществи съвместен проект на тема „EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“, финансиран от Toyota Foundation Research Grant Program, Japan. В параметрите на проекта в Пловдив бяха проведени няколко работни срещи с участието на студенти и преподаватели от двата университета. От друга страна, сериозен обществен и медиен отзвук предизвика съвместната теренна работа на японски и български студенти в пловдивските ромски квартали и издадената картинна книга по темата на проекта.

Част от посещението на проф. Такемура в България беше публичната му лекция в Пловдивския университет – „Днешните проблеми във висшето образование и образователната философия на Университета Тойо“. Лекцията на проф. Такемура съвпадна с рождения му ден, а ролята на преводач пое проф. Иван Ботев – преподавател в Университета Тойо и бивш възпитаник на Пловдивския университет.

„В светлината на факта, че планетата ни се превърна в едно, а в обществото ни няма граници, Университетът Тойо полага всички усилия да се интернационализира и да развива глобални човешки ресурси“, сподели в лекцията си проф. Такемура. Той посочи, че Университетът Тойо играе важна роля в стимулирането на интернационализацията на Япония като цяло. „Целта ни е да бъдем университет, който демонстрира и насърчава иновациите в различни области“, подчерта професорът.

В знак на благодарност за ефективното сътрудничество и академичния обмен доц. д-р Надя Чернева, зам.-ректор по международно сътрудничество на Пловдивския университет,  връчи на проф. Такемура почетен знак на Университета.

В блицинтервю проф. Такемура сподели вижданията си за развитието на партньорството  между Пловдивския университет и Университета Тойо.

- С какво Университетът Тойо се отличава от останалите японски университети и каква е запазената му марка?

Това, което отличава Университета Тойо от останалите японски университети, е философията на основателя му – Инуе Енрио. Според нейните постулати в основата на всички науки стои философията. Човек трябва да е изпълен с интелект и добродетели и да работи върху решаването на проблемите си самостоятелно.

Нашата цел е практическо прилагане на философията в ежедневния живот на човека. За това работим ние. В този смисъл философията е в основата на всички науки.

- Какви са перспективите за развитие на сътрудничеството между Университета Тойо и Пловдивския университет?

И двете страни са богати на култура, история и традиции, така че може би е най-добре да започнем нашия обмен от литературата и изкуствата например.

Сигурен съм, че можем да намерим общи цели и в STG (Sustainable Development Goals) на ООН, по които работим в нашия университет сега в различни направления.

В съвместната ни работа можем да обединяваме усилия в търсене на решения на проблемите от глобално естество.

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2020-02-26 10:58:44
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол