уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Студентски съвет сътвори един различен празник на буквите

Студентски съвет сътвори един различен празник на буквите

На 24 май 2023 година се състоя традиционното за Пловдивския университет честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тази година празникът беше организиран от Студентски съвет, в който се включиха студенти от всички факултети и специалности със свое собствено представяне, занимателни задачи и любопитни факти, представящи спецификата на различните науки и образователни програми. За първи път гости на тържеството бяха и ученици от средните училища в града ни.

Очарователен водещ беше Елена Георгиева, студентка от специалност „Актьорство за драматичен театър“.

С приветствие към студентите, преподавателите и гостите се обърна новоизбраният стар ректор на университета проф. д-р Румен Младенов. Огласен беше и поздравителният адрес от името на кмета на Район Централен г-н Георги Стаменов. Вълнуващо слово за буквите и срещите с необятния свят на книгите и познанието ни света през тях произнесе докторант Елка Петрова от Филологическия факултет.

Наградени бяха победителите в ежегодния конкурс за поезия на вестник „Пловдивски университет“, както и наградените студенти от специалност „Българска филология“ 1 курс, класирали се на второ място в Третата национална олимпиада по езикова култура. Връчени бяха грамоти и специални награди на участниците в конкурса за есе на чужд език, организиран от Катедрата по романистика и германистика на Филологическия факултет – част от инициативите, посветени на 50 годишнината на Филологията в Пловдивския университет.

Музикален поздрав към празнуващите отправи и Мариян Минчев, студент от специалност „Педагогика на обучението по музика“ с художествен ръководител доц. д-р Диана Станчева на Педагогическия факултет. Мил акцент в програмата беше и артистичното изпълнение на фрагменти от „За буквите“ на Черноризец Храбър и „Химн за светите братя“от Ари и Моси Капон и Кати Радева, първокласничка от СУ „Паисий Хилендарски“, подготвени от гл. ас. д-р Зоя Капон. Тържественото честване на най-красивия, най- обичания и уважаван  от българите празник завърши с право българско хоро и поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на университета от името на Студентски съвет и от всички присъстващи.

 

 

Последна промяна на 2023-05-25 15:23:01
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол