уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. ПУ представи резултатите от проект в помощ на учители, треньори и родители на деца с увреждания

ПУ представи резултатите от проект в помощ на учители, треньори и родители на деца с увреждания

На 16 септември 2020 година в хотел „Империал“, гр. Пловдив се проведе събитие за разпространение на резултатите по проект „Спорт за всички“ – ST4ALL, 590416-EPP-1-2017-1-BG-SPO-SCP, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на ЕС. Координатор на проекта и домакин на събитието „Подкрепа за учители и треньори за планиране и организиране на приобщаващи спортни дейности“ бе Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ в лицето на преподаватели от Педагогическия факултет. Проекта стана възможен и благодарение на партньорските организации: Националната асоциация на работещите с хора с увреждания (НАРХУ) в България, Спортната асоциация за хора с увреждания в Хърватия, Университетът Инону – факултет по физическо възпитание и спорт в Турция, Асоциацията в областта на доброволците VAEV в Австрия, Средно училище „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив, TOLBO VZW, Белгия.

Градината на хотел „Империал“ събра участниците в проекта – специалисти в областта от България и чужбина. Присъстваха заинтересовани гости и активно спортуващи деца и младежи с увреждания.

Събитието откри проф. д-р Невена Милева – декан на Физико-технологичния факултет и главен експерт по проекти, научни и приложни програми на Пловдивския университет, която се обърна с благодарност към екипа, координирал проекта, и сподели специалното си отношение към ценността на приобщаващото образование.

Сред гостите присъстваше и проф. д-р Владимира Ангелова – декан на Педагогическия факултет. Тя изрази радостта си от участието в проекта на свои колеги педагози и вяра, че заедно можем да начертаем промяната в приобщаващото спортно образование за деца в неравностойно положение.

В приветсвието си проф. д.п.н. Дора Левтерова – директор на Университетския център за кариерно развитие, подчерта, че „Спорт за всички“ е не просто поредният проект, а мисия.

Специален гост на събитието стана легендарният български гимнастик Йордан Йовчев. Той приветства Пловдивския университет и всички с отношение към благородната кауза и благодари на децата и младежите с увреждания, че ни мотивират с несломимия си дух.

Олимпийските шампионки по академично гребане Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева също изразиха своята подкрепа за децата с увреждания.

Сред целите на проекта е да се подобрят уменията на учителите по ФВС и спортните треньори при работа с деца и младежи с различни увреждания. Разработени са продукти за директно използване – онлайн база данни с приобщаващи спортни практики от много държави, учебна книга с учебна програма за бъдещи треньори, млади специалисти и родители, спортни и неправителствени организации. Нови елементи са въпросникът за самооценка с участието на ментор, както и безплатно онлайн мобилно приложение, обясни координаторът на проекта от Пловдивския университет Таня Илиева. Материалите са напъно безплатни и могат да бъдат намерени на официалната страница на проекта: www.st4all.eu.

На събитието бяха направени демонстрации на онлайн инструментите, а опит и впечатления споделиха треньори по баскетбол, таекуондо и др.

 

 

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2020-09-18 13:23:24
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол