уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Откри се ежегодната изложба "Археологическо лято 2019"

Откри се ежегодната изложба "Археологическо лято 2019"

На 02.12.2019 година в заседателната зала на ПУ "Паисий Хилендарски" се състоя откриването на ежегодната изложба "Археологическо лято 2019". Инициативата за нейното създаване датира още от 1995 година, когато доц. д-р Иван Джамбов, дългогодишен ръководител на катедра "История и археология", поставя началото на тази традиция.

Изложбата представя част от артефактите, открити по време на археологическия стаж на студентите от специалностите "Археология" и "История", проведен през изминалото лято.

През настоящия сезон катедра "История и археология" работи в сътрудничество с две от водещите археологически институции в България - РАМ - Пловдив, и Центъра по тракология към Института по балканистика.

Студентите от специалност "История", под ръководството на ас. д-р Надежда Кирова-Йовчева, взеха участие в проучването на епонимния за Пловдив обект - "Форум-Север". Най-представителната част от форумния комплекс на Филипопол се разкопава дълги години от екипа на Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. Тази година бе проучен и последният участък от обекта, като се очаква в най-скоро време да започне и неговата социализация, което ще доведе до напълно нов облик на градския площад на Пловдив.

Студентите от специалност "Археология" участваха в проучването на обект "Църквище" край с. Дагойново, община Първомай, под ръководството на доц. д-р Иво Топалилов и гл. ас. д-р Божидар Драганов. През настоящия сезон бе възстановена практиката Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" да проучва археологическото минало в района на с. Драгойново. Началото на тази традиция е поставено още през 2008 година с проучване на късноантично укрепление и средновековен манастир в местността "Хасара". Освен верижните помещения в манастирския комплекс от V - VI в. сл. Хр. в местността "Църквище" бяха локализирани и основите на светилище от римската епоха, посветено на Тракийския конник и божествата Зевс и Хера. Откритите цели и фрагментирани оброчни плочки в градежа на проучената в последните археологически сезони базилика също свидетелстват за наличието на сакрален континуитет.

В изложбата, посветена на археологическия стаж на студентите, бяха представени оброчни плочки, керамични лампи и съдове, нумизматини паметници и елементи от църковна утвар от обектите "Форум-Север" и "Църквище".

Мая Мартинова-Кютова и доц. д-р Иво Топалилов представиха последните данни от проведените археологически разкопки пред студентите от двете специалности, което онагледи резултатите от техните усилия по време на лятната практика.

На откриването на изложбата присъстваха заместник-ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" – доц. д-р Мария Стоянова, деканът на ФИФ - доц. д-р Красимира Кръстанова, ръководителят на катедра "Истоия и археология" - доц. д-р Георги Митрев, както и доц. д-р Иван Джамбов, основател на специалност "Археология" и пръв проучвател на обектите в района на с. Драгойново.

Всички присъстващи пожелаха успехи на студентите в бъдещите им археологически начинания.

Постерната изложба, посветена на студентския археологически стаж, може да бъде разгледана в Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски" до 09.12.2019 година.

 

Одобрил: Веселина Балтова; Последна промяна на 2019-12-16 10:41:33
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол