уеб достъпен сайт български език английски език

Водещи новини


  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Песен на „Жарава“ отново оглави световната класация за етно музика

Песен на „Жарава“ отново оглави световната класация за етно музика

През септември миналата година вокално-инструменталната формация „Жарава“ зае първо и второ място в класациите на световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш“ и „Калино, Калинче“. Огромният успех беше дублиран и през месец юни 2018 г. – видеоклипът на „Калино, Калинче“ отново е най-гледаният в глобалната класация Топ 40 на платформата в конкуренция на повече от 90 000 артисти и групи от 151 държави. За първи път българска група заема челни места, а за нас е още по-сериозен повод да се гордеем, защото формацията е създадена от Владимир Величков, преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, и включва студентите от специалностите „Музика“ и „Джаз и поп пеене“: Стефани Желязкова, Мария Петкова, Шермин Асан, Александра Петрова, Аделин Недялков, Явор Бобев, Калоян Николов и Йордан Василев. Ето и линк към музикалната платформа, където можете да видите и клипа към песента „Калино, Калинче“: https://ethnocloud.com/world-music/charts

Стилът на групата е съчетаване и миксиране на съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си, а от друга страна – студентите да придобият добра вокална и инструментална подготовка и да получат шанс за професионални изяви и развитие.

От създаването си досега „Жарава“ извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи, а постигнатите успехи я правят уникална не само в национален план. За това говорят и многобройните участия в престижни музикални форуми или специалните  покани при откриването на различни обществени събития. Сред последните им изяви са концерт в Медицинския университет и участие в отминалия неотдавна Полинеро рок фест, където те се превърнаха в гвоздея на програмата през третия ден.

В края на юли заминават за Санкт Петербург, където са специално поканени да участват в престижния фестивал „ПетроДжаз“. Други по-значими от предстоящите изяви са: на 6 септември – по време на честването на Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия; и на 19 октомври – благотворителен концерт в зала „Колодрума“, организиран от Сдружение „Всички заедно за една кауза“ в подкрепа на деца сираци.

Поздравления за младите музиканти и техния ръководител! Пожелаваме им още много успехи!

Тильо Тилев

Последна промяна на 2018-07-24 11:41:53
ПУ лого

ПУ "Паисий Хилендарски"

Ректорат, ул. "Цар Асен" 24

Централа: 032/261 261

Технически проблеми (български оператори): 0 700 20 008

Технически проблеми (чуждестранни оператори): +359 882 282 252

БУЛСТАТ: 000455457

PIC: 999848259

2020 - 2024 © Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университетски информационен център, webmaster@uni-plovdiv.bg
скрол